Kantoor etiquette: de kantoor-wc

We lijken vergeten te zijn hoe we ons horen te gedragen op kantoor. We zijn vergeten wat wel en vooral ook wat niet hoort in een zakelijke setting. We zijn de kantooretiquette kwijt. Daarom is de serie De Kantooretiquette er. Zodat we weer een collectief geheugen kweken, over hoe het hoort op kantoor.


Het kantoor kent vele obscure uithoeken. Maar er is een hoek waar louter over gefluisterd wordt, soms een grapje over gemaakt wordt en vaak verbazing over uitgesproken wordt: de wc. Dé plek waar je betaald wordt voor een dikke drol, het uitspelen van de NOS-app of het kijken van een kattenfilmpje.

De kantoor-wc is echter veel meer dan alleen een plek waar jij je behoeftes kunt doen. Het kan een moment van rust of juist een moment van ontmoeting zijn. Het is een moment om jezelf halverwege de werkdag weer op de rit te zetten. Daar horen omgangsvormen bij. Daar horen kantooretiquette bij.

Natuurlijk: er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar met de opkomst van de unisex-wc en het algemene fatsoen – ongeacht op welke wc je bent – tellen deze kantooretiquette voor alle wc’s in heel het kantoorpand.

Wat hoort niet

  1. Samen plassen. Vrouwen doen dit vaker dan mannen: samen naar de wc. Niets mis mee tijdens de borrel of op een vriendinnenweekend. Hoort erbij. Gezellig. Maar op kantoor heeft óók de wc nog een enigszins professioneel en formeel karakter. Ga dus alleen, voor de rust en vrede van jezelf én die van een ander.

  2. Telefoneren. Hoewel dit het meeste voorkomt bij mannen die bij het urinoir staat, geldt het voor iedereen bij/op welke wc dan ook: niet telefoneren. Collega’s komen hier voor rust en vrede – en verlichting van de darmen door giftige geuren te deponeren om een veilige locatie. Je telefoongesprek hoort in een belhokje.

  3. Drank. Nee, ik doel niet op alcohol. Al sluit ik het ook niet uit. Welke drank dan ook: het hoort niet op de wc. Dus laat je koffie of thee ergens anders staan, voordat je zaken komt verrichten op het kleinste kamertje. We willen niet dat het een lounge-ruimte wordt.

  4. Camping taferelen. Gelieve geen wc-rol onder de arm mee te dragen door de kantoortuin richting de wc, terwijl je badjas half openhangt, de hete walm uit je koffie komt en je jouw krantje ferm onder je oksel klemt. Je snapt het punt: niemand hoeft te weten dat je naar de wc gaat.  

Wat hoort wel

  1. Om kunnen gaan met hard geluid. Wc’s zijn vaak niet handig ontworpen. Ze zijn een grote klanklas waardoor een rinkelende riem of een ferme plasstraal luidruchtiger klinken dan een burenruzie. Om nog maar te zwijgen over een scheetje wat tussen je billen doorglipt. Wees voorbereid op deze geluiden, dat hoort er nou eenmaal bij. En schiet niet direct in de lach.

  2. Vermijd oogcontact na het verrichten van de daad. Dat is het lastigste op het moment dat je tegelijkertijd met een andere collega van de zittribune afkomt om tegelijkertijd je handen te gaan wassen. Oogcontact via de gedeelde spiegel is vaak onmogelijk te vermijden. Het is dan de kunst om je pokerface te bewaren terwijl uit één (of beide) toiletten een putlucht voorbij drijft die tranen in je ogen doen springen alsof je net een pot jalapeño pepers soldaat hebt gemaakt. 

  3. Groet in stilte. Kom je een collega tegen bij het urinoir of in de foyer van het toilet? Groet elkaar met een knikje, een lach of een zachte ‘hallo’. Dit is niet de plek voor een bilaterale sparsessie over synergie.

  4. Haal een borstel door de kom. Het overkomt ons allemaal: een vieze wc door onstuimige darmen. Een krater op de maan is er niets bij. Niets om je voor te schamen. Uiteraard halen we wel een borstel door de kom en laten we de wc-bril netjes achter.

Volgende
Volgende

Kantoor etiquette: de Out-of-Office